Home » 5 laži o migracijah

Slika novice

1. Migracije so neizbežne.
2. Naša blaginja temelji na migrantih.
3. Migracije so ključen dejavnik gospodarske rasti.
4. Migracije so človekova pravica.
5. Noben človek ni nezakonit.

5 trditev, 5 laži.

Skupni imenovalec vseh je, da so migracije in z njim povezana vzpostavitev multikulturnih družb kot posledice globalizacije neizbežne in da alternative ni. Vsakršno nasprotovanje in opozarjanje na negativne posledice migracij je pojmovano kot nazadnjaštvo.

Najprej je potrebno zavrniti enačenje vseh migracij. Bistveno je razlikovati med zakonitimi in nezakonitimi migracijami. Za prve je značilen obojestranski interes, tako imigranta kot države sprejemnice. Nezakonite migracije pa so enostransko dejanje, primerljivo kaznivemu dejanju vloma, prvi stik migranta z državo vstopa je kršenje njenih zakonov. Odlična popotnica za integracijo. Druga pomembna razlika je kulturno in civilizacijsko okolje iz katerega migrant izhaja. Pripoved o milijonih tretjesvetnih potujočih »zdravnikov, programerjev in inženirjev«, obilno založenih s človeškim in socialnim kapitalom je pravljičarstvo. Ne, niso vse migracije dobre kot nas želijo prepričati multikulti globalisti.

Migracije v ekonomskem smislu ne koristijo vsem, vprašljivo je, če gre sploh za igro s pozitivno vsoto. Pri migracijah iz tretjega sveta so potencialno najbolj prizadeti delavci z najnižjimi plačami, ki jim zaradi borne izobrazbe konkurirajo. Pot v digitalno družbo znanja verjetno ne more temeljiti na funkcionalno nepismenih nezakonitih migrantih Tretjesvetni migranti niso rešitelji evropskih držav blaginje, s svojim socialnim turizmom so najboljše zagotovilo za njihov pospešen propad.

Tudi če bi veljalo, da migranti v splošnem pozitivno vplivajo na gospodarsko rast, bi bilo še vedno opravičljivo nasprotovanje domačega prebivalstva priseljevanju. Legitimno je, da si ljudje želijo sosede iz istega kulturnega, jezikovnega in civilizacijskega okolja, s katerimi delijo navade, običaje in vrednote. Za delujočo družbo je nujno, da se ljudje ujamejo glede minimuma o tem, kaj se spodobi in kaj je sprejemljivo. Z doseganjem tega soglasja imamo težave že sami s sabo, kako ga doseči s tretjesvetnimi migranti, pa je jasno samo opranoglavim navdušencem nad multikulturalizmom.