Letošnja pomlad je na slovensko politično prizorišče prinesla novo politično stranko, stranko DOM – Domovinsko ligo. Nastala je zaradi nezadovoljstva s slovensko in evropsko politiko. Sam sem dalj časa opazoval pasivnost strank slovenske desnice in njihovo nezmožnost razpravo premakniti onstran pomladi in procesa osamosvajanja.

V treh desetletjih so se časi spremenili. Tem spremembam se slovenska desnica ni prilagodila, v svojem videnju sveta je ostala v letu 1989. V svetu prihaja do velikih sprememb, do idejne in tehnološke prenove. Populizem in suverenizem sta na pohodu, tradicionalne ljudske in krščansko-demokratske stranke so v zatonu. Osrednje mesto prevzemajo vrednotni, kulturni, verski in civilizacijski konflikti. Odgovori slovenske desnice na te izzive so bili neustrezni. Posledica tega je, da smo Slovenci po treh desetletjih samostojnosti postali tujci v lastni domovini.

V Evropskem parlamentu smo v mandatu 2014/19 lahko zgroženi opazovali, kako bruseljski kartel EPP, PES in ALDE skuša uničiti nacionalne države in vzpostaviti federalizirane Združene države Evrope. »Desne« stranke zbrane v skupini EPP so v celoti prevzele program levega progresivizma, t. j. multikulturalizem, podpiranje LGBT+P ideologije, vse preoblečeno v retoriko politične korektnosti. Tradicionalne ljudsko-krščanske stranke iz skupine EPP so danes neprepoznavne, pred tremi desetletji bi njihovo današnje delovanje označili za čisto levičarstvo. Kulturni marksizem levih progresivcev je danes glavna igra v Bruslju. Žal jo je posvojila tudi pseudodesnica zbrana v EPP. Zategadelj ne preseneča, da so poslanci te skupine glasovali za ustanovitev trajnega sistema migrantskih kvot, nasprotovali ločevanju ekonomskih migrantov in beguncev, nasprotovali zapiranju meja zaradi migracij, zagovarjali uvajanje skupnega evropskega azilnega sistema, zagovarjali uvedbi procedure proti Madžarski zaradi kršenja azilne zakonodaje, glasovali za sankcije proti Poljski itd. Izpisi glasovanj v Evropskem parlamentu kažejo, da razlik med EPP, PES in ALDE praktično ni. Slovenski poslanci EPP, tj. predstavniki SDS, NSi, SLS so v veliki večini primerov glasovali v skladu z usmeritvami EPP. V Ljubljani so govorili, kako se zavzemajo za omejevanje migracij, nasprotujejo multikulturalizmu in širjenju LGBT+P oznanila, v Bruslju pa glasovali in delovali temu nasprotno.

Ta hinavščina pseudodesnice, v Ljubljani govori eno, v Bruslju delaj drugo, ni od včeraj. Povsod v Evropi smo priča prenovi desnice, kjer se vedno bolj uveljavljajo populistične in suverenistične stranke. V Italiji Lega, v Nemčiji AfD, v Franciji RN, v Veliki Britaniji Brexit Party jemljejo veter iz jader tradicionalnim krščanskoljudskim strankam. Meni in somišljenikom se je zdelo, da je upoštevaje obstoječo politično ponudbo, tudi v Sloveniji prostor za domoljubno stranko, sicer proevropske, a suverenistične usmeritve. Prepričani smo bili, da potrebujemo stranko alternativne desnice, zato je nastal DOM.
Zakaj se je DOM za vstop na politični trg odločil pred Evropskimi volitvami? Zato, ker so za novo stranko evropske volitve najpreprostejše in tudi najcenejše. Uspeh na Evropskih volitvah 2019 in posledično pridobljena finančna sredstva bi bili idealna iztočnica za vzpostavitev strankine infrastrukture in nadaljnji razvoj stranke.

Žal so se volivci 26. 5. 2019 odločili drugače.

Na svojih prvih volitvah je stranka dobila 8.184 glasov ali 1,70 %. Pred začetkom kampanje sem se zavedal, da je nominalni prag 12,5 % oz. efektivni 8 % za novo stranko visoka ovira. A če bi Slovenija imela uravnotežen medijski prostor, ta ovira ne bi bila nepremostljiva. Kdor je spremljal kampanjo, ve, da je bil DOM deležen popolne medijske blokade. Ob odsotnosti razvite terenske mreže je rezultat takšen, kot je. Slab. A menim, da se z razpoložljivimi sredstvi in v takšnem političnem okolju, ni dalo narediti bistveno več.

Neuspeh rodi nezadovoljstvo, to vodi v sumničenja in nezaupanje. Primer DOM ni izjema. Letos poleti so se v medijih, prednjačila je revija Reporter, začele pojavljati obtožbe podpredsednice DOM Lucije Šikovec Ušaj, da je DOM satelit SDS, jaz pa naj bi deloval po navodilih Janeza Janše. Taka podtikanja v celoti zavračam. Nikoli nisem bil član stranke SDS, moj prvi in zadnji politični podjem je in bo DOM. Sem avtonomna oseba in ne prejemam nikakršnih navodil. Od nikogar. Res pa je, da sem v letih 1994-2018 bil volivec SDS. Po medlem odzivu te stranke na Marakeško deklaracijo in njihovi podpori vrsti nenavadnih odločitev skupine EPP v Evropskem parlamentu, takšne politike nisem več mogel podpirati. Izbira je bila pot v abstinenco ali ustanovitev DOM.

Trdim pa, da program DOM ne more temeljiti na platformi antijanšizma. Ta je značilnost vseh ostalih strank slovenske »desnice« in levice. Poudarjam pa bistveno razliko med DOM in SDS, t. j. da smo Domovci dosledni suverenisti, da nikoli ne bomo člani skupine EPP, ne verjamemo niti v multikulturalizem niti v globalizem, še manj v LGBT + P ideologijo.

Če moje zatrjevanje o samoniklosti DOM in avtonomnosti delovanja ne prepriča, uporabite razum. Zakaj bi v razmerah 12,5 % nominalnega praga in s tem povezanega problema mrtvih glasov Janez Janša pred evropskimi volitvami ustanavljal stranko kot je DOM? Hkrati pa oblikoval skupno listo z udbovskimi strukturami SLS in po svojih medijih promoviral podobnike, bogoviče in kanglerje. Ustanovitev DOM je bila z njegove strani takoj napadena kot sicer legitimna, a škodljiva. Dan pred kongresom DOM, 5. 4. 2019, so v Demokraciji prekinili sodelovanje z menoj kot piscem tedenskih kolumn. Zadnji moj nastop na Nova24TV sega v december 2018. Do danes se nisem več pojavil niti na Nova24TV niti v Demokraciji. Če sem res Janšev agent, DOM pa satelit SDS, je to zelo nenavadno.

Kljub neuspehu na evropskih volitvah sem prepričan, da Slovenija domoljubno stranko suverenistične usmeritve potrebuje. Dovolj je multikulturalizma, uničevanja družine in raznarodovalne politike, povzročene z legalnimi in nelegalnimi migracijami. Potrebujemo stranko, ki bo na prvo mesto postavila varnost in blaginjo Slovencev. Po mojem je DOM takšna stranka. Ali bo v svojih prizadevanjih uspešna, je odvisno tudi od vaše podpore. DOM da!

Delite naprej