Slika novice

Donalda Trumpa dojemam kot Umazanega Harrya (Clint Eastwood). Morda ne najbolj omikan in simpatičen karakter, a človek, ki govori to kar misli in naredi to kar govori. Velika redkost med sodobnimi politiki, ki jih zaznamujejo presežki omlednosti. Trumpa odlikuje politični instinkt in ohranitev stika z realnostjo.

Trump se je predsednikovanja lotil kot podjetniškega podjema, znal je zaznati probleme, ki pestijo Američane. ZDA so se v zadnjih desetletjih zaradi invazije nezakonitih tretjesvetnih migrantov začele spreminjati v multikulturni pekel. Termostat ameriškega talilnega lonca je odpovedal in začel taliti nekdaj hegemonsko anglosaksonsko kulturo. Tej je še hujši udarec zadalo širjenje progresivističnega LGBT oznanila, ki je zastrupil tako akademsko kot politično srenjo v Washingtonu. V času predsednikovanja Baracka Huseina Obame in nekaj spornih sodbah vrhovnega sodišča so se ZDA spremenile. Moralna regresija je bila spremljana z relativnim gospodarskim nazadovanjem. Ne toliko globalna finančna kriza kot globalizacija je prizadela gospodarstvo ZDA. Selitev proizvodnje na Kitajsko, Mehiko in druge države tretjega sveta je privedla do velike izgube delovnih mest in akutno obliko deindustrializacije. Posebej prizadete so bile države ti. »rust belta«, Wisconsin, Michigan, Ohio, Severna Karolina. Ravno v teh državah si je Trump zagotovil ključne glasove za izvolitev. Demokrati so v zadnjih letih izdali svojo tradicionalno bazo delavskega razreda in jo zamenjali z mavrično koalicijo migrantov, zagovornikov LGBT skupnosti in neosocialistov. Paradoksalno je, da je Trump, milijarder iz Queensa, postal simbol, s katerim se zlahka poistovetijo modri ovratniki. Dodatno finančno breme so povzročila vojaška posredovanja na bližnjem vzhodu. V obdobju Pax Americane so ZDA okrepile vlogo svetovnega policaja, financiranje te pa je ameriški javni dolg pognalo v nebo.

Trump se ni izkazal zgolj za dobrega diagnostika, ampak je oblikoval tudi ambiciozen program terapije. S sloganom MAGA – Make America Great Again je želel poudariti, da ZDA za vrnitev nekdanje veličine potrebujejo radikalen obrat. Po izvolitvi ga je začel uresničevati. Leto pred volitvami 2020 je čas inventure. Realna ocena Trumpovih treh let predsednikovanja, upoštevajoč vse okoliščine, ne more biti slaba. Motili so se tisti, ki so vsled Trumpovih osebnostnih primanjkljajev, napovedovali, da bo svet pahnil iz tira. Nič takega se ni zgodilo. ZDA mu sicer še ni uspelo narediti zopet veličastnih, a so na poti ozdravitve.

Dosežki Trumpa 2016-2019:

 • Povprečna stopnja gospodarske rasti 3%.
 • Rast cen delnic.
 • Najnižja stopnja nezaposlenosti v zadnjih 20 letih.
 • Znižanje davkov.
 • Deregulacija.
 • Visoka rast produktivnosti v energetskem sektorju.
 • Prodružinska politika, omejitev javnega financiranja splavov v programu Planned Parenthood.
 • Odstop od Pariškega klimatskega sporazuma.
 • Imenovanje desetin konservativnih zveznih sodnikov in Bretta Kavanaugha in Neila Gorsucha za sodnika vrhovnega sodišča.
 • Pomiritev s Severno Korejo.
 • Dokončno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela in selitev veleposlaništva ZDA.

 
Res je, Trump je samovšečen, trpi za Kolumbovim, kompleksom, stil njegovega čivkanja ni omikan, izkazuje pomanjkanje predsedniškega gravitasa. A Henry Kissinger je imel prav, v izrednih razmerah, se pojavi potreba po nekonvencionalnem politiku. Norost levih progresivistov v zadnjih desetletjih je privedla do potrebe po oblikovanju kontrakulture kulturnemu marksizmu. Donald Trump je simbol te kontrakulture. Je pitbull, ki se je pripravljen boriti, ki je željan zmagovati. Je popolno nasprotje RINO oziroma vazelinskih republikancev kot sta John McCain ali Mitt Romney. Ob vseh pomanjkljivostih je Trump, vsaj zame, nekaj najboljšega, kar se je v ameriški politiki zgodilo v zadnjih tridesetih letih. Je idealen predsednik? Daleč od tega. A demokratska alternativa je z Obamo zdrsnilo tako v levo, da si težko predstavljam, da John Doe, ameriški slehrnik, volil za de facto socialiste, ki si za zgled postavljajo Venezuelo. Pri tem med najverjetnejšima izzivalcema Trumpa, senatorko Elisabeth Warren ali nekdanjim podpredsenikom Joejem Bidenom in sociliastičnim lunatikom Berniejem Sandersom ni bistvenih razlik.

V interesu Američanov, pa tudi ostalih prebivalcev svobodnega sveta je, da bi bilo Trumpu omogočeno nadaljevati projekt MAGA in ZDA dokončno vrniti v normalnost. Zato potrebuje drugi mandat, Trump 2020!

V pogovoru v oddaji Faktor je na temo predsedovanja Donalda Trumpa sodeloval predsednik Domovinske lige Bernard Brščič. Vabljeni k ogledu: