Home » Evropska unija in evro

Slika novice

EVROPSKA UNIJA IN EVRO

Evropsko unijo pojmujemo instrumentalno, kot sredstvo preživetja Slovenije in garant blaginje slovenskih državljanov. Verjamemo v EU kot skupnost suverenih držav, zavračamo federalni koncept Združenih držav Evrope. Slovenci imamo izjemno negativno izkušnjo s SFRJ in federalizmom. Izstop Velike Britanije obžalujemo in ga jemljemo kot signal, da je EU s svojimi centralističnimi težnjami na napačni poti. Današnja EU je nedemokratična entiteta, ki jo vodijo preplačani birokrati z ničelno demokratično odgovornostjo in nikakršno moralno integriteto. Menimo, da je EU prvenstveno prostor svobodne trgovine, prenos suverenost nacionalnih držav pa lahko poteka izključno ob doslednem upoštevanju načela subsidiarnosti. Ostro nasprotujemo posiljevanju držav z migrantskimi kontingenti in ostalim rešitvam, ki ne temeljijo na soglasju članic. Zavzemamo se za več Evrope in manj, zlasti pa drugačno EU. EU vidimo kot zvezo domovin, suverenih držav.

Evro se je kljub znižanju transakcijskih stroškov izkazal za zgrešen politični projekt. Evrsko območje vsled izjemni raznolikosti gospodarskih struktur držav članic ne ustreza kriterijem optimalnega denarnega območja. Akutnost gospodarske krize 2007-2010 je to samo potrdila. Dodatno težavo predstavlja kršenje 125. in 127. člena Maastrichtske pogodbe s strani ECB in Evropske komisije. Nasprotujemo uvedbi bančne unije in univerzalnemu jamstvu vlog na ravni EU. EU ne sme postati transferna unija po zgledu nekdanje SFRJ.

Domovinska liga se zavzema za:
➡️ Ker je EU skupnost držav članic, ki izhaja iz skupne evropske zapuščine renesanse in razsvetljenstva, nasprotujemo članstvu Turčije v EU. Turčija ne geografsko in ne vrednotno ne sodi v EU.
➡️ Priključitev državam V4 + Avstriji v njihovem nasprotovanju preoblikovanja EU v EUrabijo.
➡️ Uskladitev delovanja ECB v skladu z določili Maastrichtske pogodbe.