Slika novice

Razmerje med povprečno plačo in ceno kvadratnega metra stanovanja, razmerje med povprečno plačo in najemnino za kvadratni meter stanovanja govorijo o znatni precenjenosti stanovanj v LJ. Dodajmo še kreditno omejevanje Banke Slovenije in smo zreli za pok ljubljanskega balona.

Ob povprečni plači 1.114 € in ob predpostavki, da se na koncu dneva stanovanja plačujejo iz dohodkov dela, povprečna cena novogradnje v Ljubljani reda velikosti +4.000€ ni vzdržna. Balon bo počil.

Ko je kotirana cena razsute, 32 let stare garsonjere na Fužinah 3.100 €/m2, je zlom nepremičninskega trga v Ljubljani za ovinkom.

Seveda ta problematika ni od včeraj, to so sadovi 28 letne zavožene stanovanjske politike. Prav tako pa ni rešitev gradnja državnih stanovanj v mestnih jedrih in kasnejše deljenje le-teh s strani politično nastavljenih komisij na stanovanjskem skladu, saj Slovenija ni samo Ljubljana in nekaj večjih mest. Kaj pomaga mladi družini iz Goričkega ali Bohinja, če država v namen mladim družinam načrtuje gradnjo 1000 stanovanj na lokaciji Ljubljana Brdo?

To ni pomoč, ampak dodatno napihovanje ljubljanskega balona, ki še dodatno prispeva k še večji centralizacije že tako centralizirane Slovenije.

Alternativa obstaja. Alternativa je Domovinska liga.

#Dom2022