Slika novice

V zadnjih dnevih veliko poslušamo (predvsem z leve), da so sredstva za obrambo RS, v trenutnem letu, neutemeljena in nepotrebna, ter da bi jih morali preusmeriti v zdravstvo. To je seveda zavajanje javnosti.

V Sloveniji zdravstvo ne trpi zaradi pomanjkanja sredstev, ampak zaradi sistemske korupcije, birokracije in neodgovornosti. Finančna luknja v zdravstvu nastaja, med drugim tudi, zaradi omejevanja konkurenčnosti, visokega vstopnega praga in splošnega državnega vmešavanja v izvajanje storitev oziroma dobave materiala. Če bi se slednje primere začelo reševati,  če bi se ideološkost državnega zdravstva, prepustilo izbiri vsakega posameznika, bi se stanje znatno izboljšalo.

Ne samo, da pomanjkanje trga in profitnega mehanizma škoduje danes, sesuva tudi iniciativo in željo po razvoju v prihodnosti. Tekmovanje med trgom in državo, v kolikor bi bilo pravično, bi nam na dolgi rok prineslo, na eni strani zdravstvo, ki bi bilo poceni in dostopno vsem državljanom, ter na drugi strani zdravstvo, z visoko kvaliteto in dodano vrednostjo.

Čas je, da se zdravstvo depolitizira!

Luka Uršič