Slika novice

Zadnje čase imam debato z veliko ljudmi, kako so ljudje destimulirani zaradi socialne neenakosti.

Nekdo, ki je priden in ustvarjalen gara celo življenje plačuje ta in oni davek, trga si od ust, otrokom je marsikaj prikrajšano, odpove se kakšnemu dopustu…. samo zato, da si ustvariš dom.

Na drugi strani imaš ljudi, ki izkoriščajo sistem na veliko s pomočjo države. Imenujem jih socialni užitkarji. To so ljudje, ki zelo dobro živijo od socialnih transferjev. Sedaj pa k primeru in bistvu.

Socialni užitkar dobi v najem stanovanje in plača najemnino 600 evrov. Izpolni obrazec in država – davkoplačevalci mu subvencioniramo najemnino v višini 450 evrov. Njegov prispevek je 150 evrov. To je čista zloraba socialne države V 20 letih plačevanja subvencionirane najemnine davkoplačevalci, kupimo najemodajalcu še eno stanovanje.

Na drugi strani imamo marljivega in delovnega državljana -davkoplačevalca, ki vzame na banki kredit 100.000 evrov, obrok pri tem znese 577 evrov zato, da si ustvari dom. Obroke kredita vestno odplačuje za razliko od slovenskih tajkunov. Vendar država pri tem ne subvencionira prav nič, od plače ostane bore malo. Potrebno se je vprašati, kdo je tu nor?

V Domovinski ligi predlagamo ukinitev subvencij za socialne užitkarje.

Alen Behek