Slika novice

Tradicionalni adventni venček je tudi del slovenske tradicije.

Adventni čas je za mnoge Slovenke in Slovence najlepši čas v letu. Vsem našim podpornikom želimo z prihajajočo adventno nedeljo predvsem obilico zdravja, osebnega zadovoljstva in uspešno v letu 2020.

Pri tradicionalnem adventnem venčki oblika sveč ni pomembna, pomembno je le to, da so tri adventne svečke vijoličaste, ena pa je rožnata, rožnato svečko pa prižgemo na 3. adventno nedeljo.

Tradicionalni adventni venček naj bo okrašen z vijoličastimi okraski in trakovi, ker je prava adventna barva vijoličasta. Vijoličasta barva je spokorna barva, advent pa je tradicionalno čas pokore (včasih je bil tudi adventni post) oziroma mnogi katoličani (predvsem tradicionalisti) ponovno oživljajo adventni post. Adventnih svečk je 4, ker ima advent štiri nedelje.

Tri adventne svečke so v katoliški tradiciji vijoličaste, ena pa je rožnata. Rožnato svečko prižgemo na 3. adventno nedeljo, na katero je liturgična barva tradicionalno rožnata. 3. adventa nedelja je namreč nedelja veselja in zato je na to nedeljo liturgična barva in adventna svečka rožnata.

Matija Šorli – član programskega sveta za kulturo