Home » Proti višanju minimalne plače

Slika novice

V stranki Domovinska liga smo v teh kriznih časih odločno PROTI višanju minimalne plače. Mnogo podjetij in samostojnih podjetnikov ima zaradi krize velik izpad prihodkov, posebno tistih, ki so v gostinstvu, turizmu in storitvenih dejavnostih.

Višja minimalna plača za delodajalce in samostojne  podjetnike,  pomeni uvedbo višjih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, torej za tisti slab servis, ki ga država nudi svojim državljanom. Obenem pa pomeni tudi izgubo delovnih mest v realnem sektorju, predvsem tistih ljudi, ki imajo nižjo izobrazbo in manj kompetenc. 

Dvig minimalne plače najlažje preživijo multinacionalke in velika podjetja, s. p. in manjša podjetja pa hitro porine v stečaj. S tem dobivajo velika podjetja nadzor nad regijo, saj regija postane odvisna od enega samega podjetja. Opisana situacija je ne varna, saj ima podjetje tako vzvod za državno pomoč v primeru napake, za katero je krivo samo bodisi zaradi pohlepa ali slabega vodstva. Tudi celotna država lahko postane davčno odvisna le od peščice podjetij.

V Domovinski ligi želimo, da državni organi namesto “za uho všečnih” ukrepov, kot je ukrep minimalna plača, raje znižajo davke, da bo ljudem na koncu meseca ostalo več, pocéni zdravstveni sistem, ga obenem naredi bolj efektivnega ter predvsem zniža stroške svojega poslovanja. Država mora postati zopet servis ljudem. Višja minimalna plača pomeni višjo brezposelnost. Mi želimo, da ljudje ohranijo delo in, da jim na koncu meseca ostane več! Ljudje delajo, da si izboljšujejo položaj iz dneva v dan, ne da hranijo pijavke!

V stranki DOM si po zgledu skandinavskih dežel, kot tudi sosednje  Avstrije in Italije prizadevamo, da bi demagoško povečevanje minimalnih  plač  ukinili. Naloga države je, da  podjetjem omogoči dobro poslovno okolje, ne pa da svobodno podjetniško pobudo omejuje z nerazumnimi zahtevami.

Luka Uršič